2013. szeptember 15., vasárnap

BENNY HILL Élete és Munkássága




Benny Hill (eredeti nevén Alfred Hawthorn Hill; Southampton, 1924. január 21. – Teddington, 1992. április 20.) angol komikus színész, humorista és énekes.

Élete

Benny Hill a második világháborút követően tejesemberként, eladóként, színpadi asszisztensként és amatőr színészként dolgozott. A televízióban 1949-ben debütált. Az ötvenes években kedvelt rádiós műsorvezető volt, majd 1955-ben megkapta első saját televíziós show-ját a BBC-nél.
1969-ben átment a Thames Television csatornához, ahol húsz éven keresztül készítette The Benny Hill Show című humoros sorozatát, amelyet világszerte több mint száz országban vetítettek, így Magyarországon is. Magyar szinkronhangja Gálvölgyi János volt.
A szexuálisan gyakran kétértelmű jelenetekben Benny Hill különböző szerepekben és maskarákban jelent meg, és mesterien alkalmazta többek között a paródia és a pantomim eszköztárát. Nem csoda, hogy nemzetközileg a legkedveltebb humoristák egyike lett, akinek show-ját az Egyesült Államokban jobban elismerték, mint odahaza. Egyik legismertebb rajongója Michael Jackson volt, aki betegágyánál is meglátogatta a 1992 februárjában, mikor egy korábbi szívinfarktus után lábadozott. Szintén rajongói voltak: Burt Reynolds, Michael Caine, John Mortimer, Mickey Rooney és Walter Cronkite.
Hill énekesként is könyvelhetett el sikereket: 1971-ben négy héten keresztül vezette a brit slágerlistákat Ernie (The Fastest Milkman In The West) című humoros dalával.
Show-ját 1989-ben szüntették be, elsősorban a nők jogaiért küzdő egyesületek unszolására, akik kifogásolták, hogy Hill lenézi a nőket a műsorában. Műsorát idejétmúltnak tartották, amelyben folyamatosan a régi poénokat ülteti új környezetbe. A nők egyoldalú ábrázolásával vádolták, illetve, hogy politikailag nem korrekt, valamint állandóan más nációk kifigurázásával foglalkozik. A valódi ok az volt, hogy helyet kellett csinálni a műsorok között Mr. Bean-nek.
Ezt követően a humorista visszavonult és 1992. április 20-án magányosan hunyt el otthonában, minden bizonnyal szívinfarktus következtében. Ironikus, hogy épp aznap kapott postán egy új szerződést a Központi Független Televíziótól. Holttestére csak néhány nap elteltével bukkantak rá. Bár kb. 10 millió fontos vagyona volt, halálakor több befizetetlen csekket találtak a szobájában. 1992. április 28-án temették el a Hollybrook temetőben. Szárnyra kapott a hír, hogy nagy mennyiségű ékszert is temettek mellé, és sajnos 1992 októberében sírját ismeretlenek feltörték. Ezek után koporsójának fedelét megerősítették, és újra eltemették.

Magánélete

A kamerák előtt boldogan játszó Benny magánélete tényleg privát volt. Soha nem nősült meg, nem is nagyon jelent meg nyilvános helyeken. Maga intézte a bevásárlásait, soha nem volt saját tulajdonú autója. Volt ugyan egy háza Southamptonban, ahol az édesanyja is lakott, azonban annak 1976-os halála után azt lezáratta, valóságos szentélyként tisztelte. Egy kis kétszobás lakást bérelt Teddingtonban, amely kényelmes sétáló távolságra volt a Thames stúdióktól, ahol a műsorait vették fel. Az utazás volt az egyetlen luxus, amit megengedett magának, gyakran utazott Marseille-be az 1980-as években. Élvezte, hogy ott nem ismerték fel az utcán, tömegközlekedéssel utazott, szabadtéri kávézókban üldögélt, flörtölt a helyi nőkkel. Kitűnően beszélt franciául, németül, olaszul, sőt, még hollandul is tudott. Tengerentúli nyaralásai gyakran inspirálták jeleneteit.

Televíziós sorozatok

Hi There (1949)
The Service Show (1952)
Show Case (1953)
The Benny Hill Show (1969–1989)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése