2014. augusztus 6., szerda

Döbbenetes hír: Elhunyt Bajor Imre ( 1957-2014 ) R.I.P.





Elhunyt Bajor Imre, a színész 57 éves volt

1957. március 9-én született, Bajor Rezső és Hodálik Judit gyermekeként. Az Állami Déryné Színházban kezdte pályáját 1976-ban, itt öt évet töltött, majd 1989-től a Játékszínben játszott. 1999-től volt szabadúszó színész, emellett az ebben az évben induló Heti Hetes állandó tagja lett.

Az ország főképp a Szomszédokból ismerte meg, amikor Gábor-Juli szalon fodrászát alakító színésznő állapotos lett, így ki kellett szállnia a sorozatból - közvetve ennek köszönheti a létét Oli úr. A jellegzetes



karaktert Horvát Ádám találta ki, aki akkoriban látta először Bajor Imrét, a Játékszín Hyppolit, a lakáj előadásában. "Ádám odaadott nekem két oldalt a meglévő történetből, ahol minden s betű sz-nek volt írva. Először gépelési hibára gyanakodtam, és vissza is adtam a szöveget, mondván, jó lenne még egyszer átnézni. Nem, Oli úr így beszél, mondták, de nem csak ez van: meleg is. Atyaúristen, gondoltam magamban, mi lesz ebből!" - elevenítette fel akkori reakcióját Bajor Imre korábban az Origónak. Eredetileg csak pár adásról volt szó, elvállalta a szerepet, de a figura kinőtte magát, így három epizód helyett körülbelül három évig, 1990-től 1993-ig volt jelen a történetben, és Bajornak országos népszerűséget hozott.

Oli úr tévétörténetet is írt, ugyanis az övé volt az első magyar, meleg tévés karakter: Bajor megtapasztalta a dolog negatív oldalát is, előfordult, hogy ismeretlenek lebuzizták az utcán. "Édes kicsikémtől kezdve minden voltam" - mesélte. Hosszabb távon azonban egyáltalán nem azonosította a közönség Oli úrral, a későbbi szerepek és a Heti hetes sikere megóvta ettől.

A meleg fodrász diadalútjának az vetett véget, hogy Bajor kiadott egy lemezt Csóközön címmel, anélkül, hogy ehhez Horváth engedélyét kérte volna. A csóközönt mint Oli úr jellegzetes köszönését ugyanis a rendező írta a sorozatba (más kérdés, hogy ő is vette valahonnan, hisz a kifejezés Molnár Ferenc Az üvegcipő című darabjából származik). Horváth a Molnár-jogok egyik tulajdonosaként is úgy vélte, Bajornak egyeztetnie kellett volna vele, ezért kiírta Oli urat a Szomszédokból, de később újra jóban lettek.

Bajor Imre sikeres volt a színházban, a kilencvenes évektől elmaradhatatlan résztvevője volt a Rádiókabaréknak, de pályafutásában alighanem a tévé játszotta a legfontosabb szerepet. 2004-ben saját show-t kapott az RTL Klubtól, amely remek számokkal indult, de aztán esni kezdett a nézettsége, így nem is ment sokáig. A Heti Hetesben alaptag volt, főleg Gálvölgyi Jánossal és Hernádi Judittal értette meg magát, velük forgatta a Pasik című szitkomot is, amely a Família Kft. után az egyetlen olyan magyar szituációs komédia volt, amely több évet kibírt a képernyőn, közel hetven epizód készült belőle.

Számos sorozatban, tévéfilmben szerepelt még, ott volt a Lindában, a Hetes csatornában, a Família Kft.-ben, a TV a város szélénben. Színpadon többek között A nagy buli, A víg özvegy, a Hyppolit, a lakáj, a Janika, a Svejk, Az élet lapos oldala, az Én, Te, Őt, a Jókedvet adj, a Lovagias ügy, a Mágnás Miska, a Stand-apók, a Mosolykommandó előadásaiban láthatta a közönség.

A filmezés is fontos volt neki, bár a tévében nagyobb sikerei voltak. Szerepelt többek között a Meseautó című remake-ben, melyben az eredeti filmen Kabos Gyula által játszott szerepet bízták rá. 2004-ben Tímár Péter Le a fejjel című produkciójában játszott Hernádi Judittal és Gálvölgyi Jánossal, később jött az Egy szoknya, egy nadrág vagy a Superboyz. Csóközön című önálló estjével bejárta az országot.

1995-ben és 1996-ban rádió nívódíjat kapott, 1997-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét, 1999-ben a Karinthy-gyűrűt vehette át, 2007-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét.

A legbiztosabb pont a Heti Hetes maradt, de 2010 körül kezdett elmaradozni a talkshow-ból. Januárban még csak kimerültség miatt hagyott ki egy adást, februárban már arról írtak a lapok, hogy a színész röviddel az előadás előtt mondta le egy fellépését, az Operettszínházban lett volna jelenése a Mágnás Miskában.

2010 őszén aztán kórházban kezelték, a lapok depresszióról írtak. „Imrét rá kellett beszélni, hogy kezeltesse magát, mert a problémája orvosi jellegű. Nagyon sok minden jött össze az életében, fizikailag és pszichikailag is kimerült, és saját tapasztalatból mondhatom, minden ember eljut egyszer a mélypontra. Nekünk, a barátainak az a feladatunk, hogy segítsük talpra állítani" - nyilatkozta egy barátja, Verebes István. Bajor később felépült, visszakerült a színpadra, és a Heti Hetesben is sokat szerepelt újabb betegségéig, az agydaganatig.

Két gyermeke volt Hámori Eszter színésznőtől, Lili és Marcell. A Life.hu-nak elmondta, hogy 2009-es szilánkos bokatörése, későbbi vérnyomásproblémái, az étterme körüli állandó gondok vezettek oda, hogy búskomorságba süppedt, csak feküdt a sötétben, és semmi nem érdekelte. Korábban nyerőgépezett sokáig, de egyik napról a másikra ezzel a szenvedéllyel szakított. Az alkoholról is le kellett mondania, noha előtte nagy társasági életet élt, a legtöbb előadás után órákig poharazott a kollégákkal.

Minden nyűg ellenére úgy érezte, hogy irigylésre méltó pályája volt, erről 2010-ben beszélt: „Nem bánok semmit, mert olyan elképesztő gazdag életem volt, annyi emlékem van, annyi mindent tudok, és annyi mindent megéltem, amit más nem."

Horváth Ádám a Szomszédok producereként hívta a sorozatba Bajort, aki nagyjából ezzel a műsorral lett országosan ismert. „Előtte nem ismertem őt, de Frajt Edit elhívott a Hyppolit kétszázadik előadására. Ott Imre alakítása annyira megtetszett, hogy kitaláltam hozzá egy figurát. Így született meg Oli úr, így először jelent meg a magyar képernyőn a másság, bár ez nem volt soha kimondva. Nagy örömmel játszotta Bajor ezt a karaktert, ezzel indult el az országos ismertsége, nagy szeretettel üdvözölt mindig később is, ha összefutottunk. Jó humora volt, remek színészként mindig komolyan vette a szerepet, nagy élvezet volt vele dolgozni."

„Többször meghívott születésnapjára, névnapjára, a vendéglőjébe is, amely sajnos később becsődölt. Emlékszem, egyszer egy rejtvényújság kissé unalmas rendezvényéről meglógtunk ketten egy whiskyre... Nem jártunk össze, de nagyon jó viszonyban voltunk. Nem hívtam telefonon mostanában, mert tudtam, hogy zavarja, ha hívogatják, nem szeretett a betegségről beszélni" – mondta az Origónak Horváth.
Árpa Attila válogatta az RTL-nél a Heti hetesbe, erről is mesélt az Origónak. „Az első közös munkánk a Heti hetes volt, éveken keresztül együtt dolgoztunk. Imre már akkor az egyik legnagyszerűbb színészünk, humoristánk volt, így érthető módon bekerült a csapatba. A talkshow-ban látott összhang inspirált, hogy megalkossuk a Pasik című sorozatot, Hernádi Judittal, Gálvölgyi Jánossal és Imrével, több mint 80 részben láthatták őt a tévézők. Barátság is kialakult köztünk, a Heti hetes és a Pasik időszaka alatt sokat jártunk el szórakozni, nagy esték voltak ezek. Mindig ő volt a társaság középpontja, de ha véletlenül nem, és ha épp fáradt volt, akkor is egy jól beszúrt félmondattal megint átvette a főszerepet."

"Aztán jött egy-két év, amikor csak ritkán beszéltünk, utána pedig a Lovagias ügy című színdarabban játszottunk együtt, mi voltunk a két férfi főszereplő. A Karinthy színház a legnépszerűbb darabja volt ez! Az előadások során azonban végigkövettük a szomorú folyamatot, a betegséget. Én épp holnap mentem volna Fülére látogatóba, hozzá. Lehetett érezni rajta, hogy az élet nem bánt vele annyira jól az elmúlt pár évben, sokat panaszkodott a kilátástalanságra, és az anyagi helyzete is megromlott, annyira, hogy a lottószelvényeket nézegette az előadások szünetében. Végtelenül jó ember volt, hiányozni fog" - mondta Árpa.
„Borzalmas ez a számkettős, 57-ben született és sajnálatos módon nagyon fiatalon, 57 évesen halt meg. A rádiókabaré legnagyobb figurája volt, aki mindent sikerre vitt. Aztán később a Heti hetesben jöttek az újabb sikerei, ahol úgy mondanám, ő csinált meg engem. Nélküle nem tudtam volna helyt állni. Megnyugtató volt, hogy ott ült velem szemben és bármikor rá néztem, mosolygott. Mindig mindenben lehetett Imrére számítani, én is sokszor belekapaszkodtam. Ma mindenki, aki ismerte, a fájdalmas gyász mellett arra is gondol, hogy mennyi mindent kapott tőle. Olyan ritka ember volt, aki mindig adott, de sosem kért. A betegsége idején is jártam nála, de akkor sem panaszkodott. Szórakoztatni próbált és érdeklődött. Nem nagyon szeretem a szórakoztatás szót, mert nem fedi le azt, amit ő váltott ki az emberekből. Egy kezemben meg tudnám számolni, hogy az elmúlt évtizedekben hány olyan figura volt a rádiókabaré műfajban, mint ő. Sajnálatos módon nem játsszák ezeket a rádiók, és még sajnálatosabb, hogy innentől kezdve már mindenhol csak ismétlések lesznek"- mesélte barátjáról Farkasházi Tivadar az Origónak

„Nagyon sokat beszélgettem vele telefonon az elmúlt hónapokban, főként akkor hívott, mikor valami sportot nézett a tévében. Amint felvettem, így szólt bele: Láttad? De olyan hangsúllyal, mintha a legszebb nőt látná a világon. Míg próbáltam kitalálni, és a távirányítóval keresni a tévében, hogy miről beszél, annyit válaszoltam, hogy Igen, csodálatos!" – tette hozzá.

Havas Henrik sokat ült vele egy stúdióban: „Döbbenetes a hír, de lehetett rá számítani. Egy héttel ezelőtt, amikor családommal hazatértünk Olaszországból, hívtam Imrét, de már nem tudtunk beszélni egymással, annyira rosszul volt. Azért mondtam, hogy lehetett számítani erre, mert három hete voltam nála utoljára, még az út előtt, és már akkor látszott rajta, hogy feladta" – nyilatkozta az Origónak.

Bodrogi Gyula megrendülten fogadta a hírt. "Nagyon szerettem őt. Pár nap múlva sztorizok is róla, de most nem mondanék többet."

Ábel Anita a Szomszédok-időszakból is ismerte a színészt, és a Heti hetesben is dolgoztak együtt. „Imi volt felesége nekem nagyon jó barátnőm, a két gyerekét is nagyon jól ismerem. Amikor betegeskedett, akkor már sokat beszéltünk erről, de ez már régebben volt, inkább közösen üzentünk neki a műsorban. Igazából nem tudok mit mondani, nagyon megrázott a hír" - mondta megkeresésünkre.

"Ma hajnalban halt meg a barátom, valószinűleg az elsők között értesültünk a tragédiáról. A feleségemnek telefonált Ildikó kora reggel. Nagyon ki vagyunk borulva" - jelezte szűkszavúan Heilig Gábor.

A Heti hetes főszerkesztője, Ónodi György nem sokat mondott. "Hivalos tájékoztatást egyelőre nem kaptam. Megőrülök tőle, úgy érzem, hogy a hír igaz, de ha nincs biztos megerősitésem, akkor nem szeretnék sehol senkinek erről beszélni."

Forrás: origo.hu

Emlékére pár emlékezetes kabaréja, riport vele:












R.I.P.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése